Doprava zadarmo od 120 €

Ekologický spôsob pestovania rastlín

Každý z nás by bol rád, keby záhrada o ktorú sa stará bola krásna, zdravá
 a v dobrej kondícii. Či už sa jedná 
o okrasnú alebo úžitkovú záhradu, sme radi ak pestované rastliny čo najviac kvitnú alebo dávajú čo možno najvyššiu úrodu.

Najčastejšie kladené otázky v spojitosti s mykorhízou

Čo je to mykorhíza?

Mykorhíza je priateľský a obojstranne prospešný vzťah medzi pôdnymi hubami a rastlinou, ktorý vymyslela sama príroda. V prírode, ktorá nebola ovplyvnená zásahom človeka sa nachádza bežne, ale v našich záhradách, alebo kvetináčoch by sme ju nenašli.

Kde mykorhízu nájdeme?

Mnohí z nás chodia do lesa a zbierajú huby. Každá huba vyrastá z podhubia a to je práve tá časť ktorá tvorí obsah mykorhíznych produktov. Podhubie je tvorené sieťou nepatrných hubových vlákien. Z týchto vlákien sú práve mykorhízne produkty. Majú schopnosť napojiť sa na korene rastlín a neustále rásť.

Prečo je táto vlastnosť tak dôležitá?

Vďaka tomu dochádza k mnohonásobnému zväčšeniu koreňového systému a rastlina dokáže prijať živiny a vodu aj zo vzdialenejších miest, ako by dočiahol pôvodný koreň rastliny a tým je rastlina výrazne lepšie vyživovaná. Mykorhízne huby sú živý organizmus, teda pokiaľ žije ošetrená rastlina žijú aj mykorhízne huby.

Odkiaľ sa mykorhíza získava?

Získava sa z podhubia. Pokiaľ si ale myslíte, že Vašim rastlinám bude stačiť, ak pôdu obohatíte samotným podhubím, tak to Vás musíme sklamať. Ono samo podhubie síce obsahuje rôzne pôdne huby, ale v tak malom množstve, že by jeho použitie nemalo žiadny viditeľný efekt. Práve preto dodané mykorhízne prípravky predstavujú namnožené a spracované huby vo vysokej hustote, aby bol efekt viditeľný a merateľný.

Je iba jeden druh pôdnych húb?

Je viac druhov a preto sa pri výrobe mykorhíznych prípravkov postupne z podhubia oddelia, rozmnožia a spracujú jednotlivé huby tak, aby vyhovovali požiadavkám a potrebám zákazníkov a pestovateľov. Väčšina rastlín potrebuje arbuskulárny druh mykorhízy, to je cca 80 percent rastlín, iný druh mykorhízy potrebujú ihličnaté rastliny a iný druh kyslomilné rastliny. Jednotlivé mykorhízne prípravky sú už na pulte takto označené, takže pestovateľ sa nemusí obávať zlého výberu. Pri mykorhíze neexistuje riziko predávkovania - čím viac mykorhízy aplikujete, tým sa rýchlejšie v záhrade na koreňoch namnoží. Ak by ste aj použili nesprávny prípravok, huby sa jednoducho nenapoja na rastlinu, teda rozvoj mykorhízy na koreňoch nenastane.

Je mykorhíza hnojivo?

Nie. Mykorhízne huby sú živé organizmy. Dokážu rastlinu podporovať počas jej celého života. To sa nedá docieliť žiadnym hnojivom. Hnojivo je dôležité pretože aj huby z neho môžu čerpať živiny pre svoj rast. Najlepšie je však použiť hnojivo kompatibilné spolu s mykorhíznymi hubami.

Je možné aplikovať mykorhízu zálievkou alebo postrekom?

Nie. Mykorhízne huby sa napájajú priamo na korene rastlín a preto je nutné ich aplikovať priamo ku koreňom.

Je možné aplikovať mykorhízu k už vysadeným rastlinám?

Áno. Mykorhíza sa však musí dostať priamo ku koreňom. Preto odporúčame vyhĺbenie dier do hĺbky koreňov v okolí rastliny v rozostupoch a do pripravených dier aplikovať mykorhízny prípravok. Huby sa napoja na korene a začnú rastlinu vyživovať.

Čo môžeme očakávať po aplikácií mykorhíznych prípravkov?