Doprava zadarmo od 120 €

Internet pre rastliny má podobu prospešnej mykorhízy

Áno, internet sa v prírode bežne vyskytuje. Funguje a má podobu mykorhíznej symbiózy. Namiesto počítačových dát prenášaných dátovou sieťou, sa v prírode jedná o prenos živín sieťou tvorenou mykorhíznymi hubami. Touto sieťou putujú živiny smerom k rastline a jednoduché cukry získané fotosyntézou smerom k hube. Pôdny internet je pre rastliny rovnako dôležitý ako ten dátový pre nás. Pomocou tejto dômyselnej siete sú rastliny lepšie zásobené živinami a vodou, sú teda odolnejšie proti stresovým faktorom a majú stabilný rast.

Záhradkár, ktorý využíva mykorhízne prípravky, tak robí predovšetkým kvôli lepšiemu ujatiu vysadzovaných rastlín a minimalizácii možných problémov po výsadbe. Pomocou mykorhíznych húb sa taktiež dlhodobo zaistí udržateľnosť kultivačného prostredia a sú rozpoznateľné protierózne účinky. Ošetrenie mykorhíznymi prípravkami patrí k novým biotechnológiám, ktoré sa stále viac uprednostňujú pred konvenčným ošetrením. Vďaka prospešným pôdnym hubám sa môže znížiť spotreba priemyselných hnojív bez negatívneho dopadu na kvalitu a zdravie rastlín a kontaminácie spodných vôd. Ak použijete mykorhízne huby pri výsadbe záhrady, zabezpečíte tým svojim rastlinám životné poistenie. Ako nám príroda už milióny rokov dokazuje, mykorhízne symbióza dokáže rastlinám pomôcť v situáciách, kedy je rastlina vystavená stresu. Ten môže nastať napríklad pri napadnutí škodcami, krátkodobému nedostatku potrebnej vlahy alebo pri presádzaní. Toto sú situácie, kedy sa mykorhízna huba stáva nenahraditeľným ochrancom rastliny.

Symbiotické huby sa v prírode bežne vyskytujú. Jeden gram pôdy môže obsahovať až 20 metrov vlákien arbuskulárnej mykorhízy. Ich kľúčovou schopnosťou je napojenie sa na koreňový systém rastliny. Celková dĺžka všetkých koreňov jedného dospelého duba je cca 8 km, pričom sa odhaduje, že mykorhízne vlákna na nich napojená môžu dosahovať až 40 000 km. Hmotnosť ektomykorhizních húb v pôde sa pohybuje okolo 800 kilogramov na jeden hektár.

Hoci predĺžením koreňového systému sa rastlina prepojí s ostatnými, vzájomne si nekonkurujú.

"Jedna z najzaujímavejších vlastností mykorhíznych húb je to, že fungujú ako jeden organizmus. Pokusy opakovane preukázali, že medzi mykorhízou prepojenými rastlinami dochádza k látkovej výmene. Zjednodušene povedané si pomáhajú, namiesto toho, aby bojovali o pôdne zdroje. " vysvetľuje Aleš LATRE.

Aplikácia mykorhíznych prípravkov nie je zložitá. Potrebné je dodržať jedinú zásadu, čo je dostať prípravok do priameho kontaktu s koreňmi rastlín. Keďže mykorhíza má sama niekoľko druhov, nebude fungovať ani jeden univerzálny prípravok. Česká firma Symbiom zaoberajúca sa výrobou a výskumom mykorhíznych prípravkov už niekoľko rokov ponúka produkty, ktoré spolupracujú so všetkými mykorhízu tvoriacimi rastlinami. Môžete použiť prípravok na okrasnú a úžitkovú záhradu SYMBIVIT, stromy ECTOVIT, vresovcovité rastliny RHODOVIT alebo trávnik TURFCOMP.