Doprava zadarmo od 120 €

Neobyčajná huba

Tiež sa Vám už stalo, že ste si hovorili, ako je možné, že na lúke a v divokej prírode sú všetky rastliny tak krásne a silné, zatiaľ čo u Vás na záhrade aj cez všetko snaženie a prihnojovanie rastlinky niekedy chradnú? Dôvodom sú mykorhízne huby, s ktorými vo voľnej prírode väčšina rastlín žije hojne v symbióze, zatiaľ čo vo vyživených a umelo hnojených pôdach tieto huby hľadáme len márne.

Mykorhízne huby patria do špeciálnej skupiny pôdnych húb, ktoré vznikli v čase, keď rastliny začali vystupovať z mora na súš a potrebovali pomôcť s prísunom živín na súši. Vlákna pôdnych húb napojená na korene rastlín sa rozrastajú do pôdy a prinášajú vodu a živiny dôležité k rastu.

Rastlina, ktorej na koreňoch rastie mykorhíza, má veľkú výhodu v získavaní vody a prvkov ako je dusík, fosfor a draslík. Vďaka rozšíreniu koreňového systému rastlina oveľa lepšie prečká nepriaznivé klimatické podmienky, napríklad sucho.

Spolužitie s hubami tiež mení v rastline pomer rastových hormónov, čo sa často prejavuje vyšším počtom kvitnúcich stoniek u kvetín, väčšími plodmi alebo vyšším obsahom silíc, cukru atď.