Doprava zadarmo od 120 €

Prospešné mykorhízne huby pri pestovaní zeleniny

Pri prechádzkach v lese každý predpokladá, že sem tam zakopne o dubák, alebo aspoň o krásnu muchotrávku. Málokoho ale napadne, že práve tieto plodnice sú len špičkou pyramídy prírodného reťazca. Stromy totiž k svojmu rastu potrebujú pôdne huby (podhubie), ktoré pomáhajú stromy lepšie vyživovať a dodávať im viac vody. A práve z tohto podhubia vyrastajú krásne plodnice v podobe hríbou, ktoré tak radi zbierame.

Ale existuje aj typ pôdnych húb, z ktorých nikdy plodnice nevyrastú, no ich podpora rastlinám je rovnako efektívna. Tieto pôdne huby žijú celý svoj život pod zemou a sú spojené s koreňmi rastlín. Aj v tomto prípade sa jedná o priateľský vzťah medzi hubou a rastlinou, ktorému sa odborne hovorí mykorhízna symbióza čiže mykorhíza. Priateľský je preto, že rastlina dodáva hube stavebné látky získané fotosyntézou, huba naopak vyživuje rastlinu minerálnymi látkami obsiahnutými v pôde.

A ako mykorhízne huby fungujú? Prospešné pôdne huby sa napoja na korene rastlín a začnú tvoriť mikroskopickú sieť vlákien, ktorou prúdia živiny k rastline. Keďže mykorhízne vlákna dokážu obsiahnuť až 700násobně väčší pôdny priestor než len korene, úmerne k tomu sa zvyšuje aj príjem živín a vody. Mykorhízne huby dodávajú rastline minerálne látky, ale tiež dokážu dodávať aj ťažko dostupný fosfor a v niektorých prípadoch aj dusík uvoľnený z organických látok. Bez mykorhíznych húb by rastliny tieto ťažko dostupné živiny nezískali.

Mykorhízne huby môžeme použiť na našich záhradách, terasách a balkónoch. A prečo používať mykorhízne prípravky? Aplikáciou mykorhizního prípravku dodáme rastline prirodzeného pomocníka a ochrancu. Rastlina sa vďaka prospešným pôdnym hubám stáva silnejšie a odolnejšie. Tým, že mykorhízne huby obsadia korene rastlín, nedostáva sa miesta hubovým patogénom, čím vzniká prirodzená ochrana pred hubovými chorobami na koreňoch rastlín. Samozrejme pozitívny vplyv mykorhízy sledujeme aj na plodnosti a kvitnutí. Silné a zdravé rastliny sú schopné vyprodukovať väčšie množstvo plodov alebo zvýšiť ich kvalitu a predviesť bohatšie kvitnutie v sýtejších farbách.

A už sa dostávame k prospešnosti mykorhíznych húb priamo pri zeleniny. Zelenina veľmi dobre reaguje na prítomnosť mykorhíznych húb. Výnimku tvorí čeľaď kapustovitých (brokolica, kapusta, kel ...) a laskavcovitých (špenát, repa ...). Tieto druhy nie sú schopné vytvoriť symbiózu s pôdnymi hubami, preto aplikácia mykorhizního prípravku neuškodí, ale tiež nijako nepomôže.

Úplne iná situácia je u plodovej zeleniny, predovšetkým paradajok, paprík a uhoriek, alebo u póru, cibule a ďalších druhov. Ak majú rastliny Mykorhízu, vykazujú zvýšenú výnosnosť, zväčšenú odolnosť proti hubovým chorobám a klimatickým zmenám. Rastliny lepšie odolávajú obdobiam po presadení a obdobiam sucha. Plody zeleniny sú chutnejšie a zdravšie, čo spôsobuje zvýšenie antioxidačných látok. To všetko sa deje vďaka mykorhíznym hubám a za úplne prírodných podmienok. Žiadne priemyselné hnojivo nedokáže podobného efektu dosiahnuť, navyše tieto hnojivá škodia životnému prostrediu aj ľudskému organizmu. Mykorhízne huby sú efektívnym riešením zdravého a úspešného pestovania zeleniny.

Ak by ste chceli skúsiť účinok mykorízy na vašich rastlinách, odporúčame vám vyskúšať produkty českej firmy Symbiom. Tá sa už niekoľko rokov zaoberá výskumom a vývojom mykorhíznych prípravkov. Produkty tejto firmy sú výsledkom mnohých vedeckých pokusov a testovania a mykorhízne huby v nich obsiahnuté dosahujú najvyššej kvality. Môžete si vybrať z niekoľkých mykorhíznych prípravkov, napr. pre zeleninu SYMBIVIT paradajky a papriky, pre balkónové rastliny SYMBIVIT muškát, pre okrasnú záhradu SYMBIVIT, pre bylinky SYMBIVIT bylinky, pre vresovcovité rastliny RHODOVIT, stromy ECTOVIT a trávniky TURFCOMP.