Doprava zadarmo od 120 €

Zelenina plná šťavy

Či už tento rok plánujete paradajky a inú zeleninu pestovať v skleníku alebo len tak na záhone, určite nezabudnite pri vysádzaní do pôdy aplikovať mykorhízne huby. Tie totiž rastlinkám zaistia menšie mortalitu, vyrovnaný a silnejší rast a v neposlednom rade samozrejme vyšší obsah silíc a aromatických látok. To všetko bude mať za následok šťavnatú, krásnu zeleninu plnú chuti. Ako je to možné?

Mykorhízne huby nie sú typickými hubami, ktoré môžeme zbierať spoločne s hríbmi ako su napríklad bedle. Jedná sa o pôdne huby, ktoré majú podobu mikroskopických vlákien prípojených na korene rastlín. Hoci sú nepatrné, dokážu pre rastlinu získať z okolitej pôdy oveľa väčšie množstvo vody a živín než samotné korene a tým ju lepšie vyživujú. Rastlina na oplátku odovzdáva hube jednoduché cukry získané fotosyntézou. V odbornej terminológii sa tento obojstranne prospešný vzťah nazýva mykorhíza, my môžeme hovoriť o priateľstve a vzájomnej pomoci medzi priateľskými hubami a rastlinami.

Aplikácia prípravkov je úplne jednoduchá. Stačí zmiešať mykorhízu so sadbovým substrátom alebo do výsadbovej jamky nasypať dané množstvo prípravku. Jedinou podmienkou je, že sa mykoríza musí dostať do priameho kontaktu s koreňmi rastlín.