Doprava zadarmo od 120 €

Trávnik budúcnosti

Slnko už dlhšiu dobu pôsobí blahodárne nielen na nás, ale aj na okolitú prírodu. Príroda sa prebúdza zo zimného spánku a začína byť ten pravý čas na založenie alebo obnovu trávnika na našich záhradách a predzáhradkách.

Článkov o správnom zakladaní trávnika nájdete na internete veľa, preto vás nebudeme trápiť podrobným rozoberaním, ako na to. Môžete zvoliť trávnik vysievaný alebo použiť trávne koberce. Základným pravidlom je, že by pôda pre budúci trávnik mala byť dobre pripravená a priepustná, čo možno docieliť zapravením piesku do podložia. Pokiaľ chcete novému trávniku pomôcť aj inak a prírodne, doprajte trávnym rastlinám celoživotného kamaráta do nepohody - TURFCOMP, produkt s mykorhíznymi hubami, vyvinutý špeciálne pre trávniky.

Výhodou takého celoživotného priateľstva je lepšie prosperujúci trávnik, ktorý bude potrebovať oveľa menej zálievky a hnojivá oproti trávniku bez mykorhizy. Ako je to možné? Vďaka sieti hubových vlákien, ktorá podstatne zväčší objem koreňového systému tráv, bude váš trávnik zásobený vodou a živinami (hlavne fosforom) z oveľa väčšieho objemu pôdy. A čo je výhodou najväčšou, je to, že toto vzniknuté partnerstvo je už navždy! Mykorhízne huby stačí aplikovať iba 1x a trávniku pomáhajú po celú dobu jeho života.

Ďalšou zložkou produktu TURFCOMP je prírodné hnojivo, ktoré postupným uvoľňovaním zásobuje trávnik živinami počas celej sezóny. Navyše obsahuje absorpčný gél, ktorý ešte viac napomáha zadržiavaniu vody v pôde. TURFCOMP stačí v odporúčanom dávkovaní rozprestrieť po ploche budúceho trávnika a zapraviť ho rotavátorom či hrabľami do hĺbky 3 až 5 cm a plochu následne osiať trávnym osivom.

Máte trávnik už založený? Nič nie je stratené! Prípravok s mykorhíznymi hubami môžete do trávnika dodatočne zapraviť pri aerifikácii či vertikutácii trávnika, kedy dôjde k prerezaniu trávnej mačiny aspoň do hĺbky 3 cm. Potom stačí TURFCOMP aplikovať na plochu a metlou zapraviť do vzniknutých medzier v trávniku. Rovnako tak môžete postupovať pri obnove poškodených miest v trávniku. Či už zakladáte trávnik, alebo plánujete aerifikáciu alebo vertikutáciu, najlepšie je naplánovať túto činnosť pred dažďom. Huby aj semená na osiatej ploche potrebujú dostatok vlahy, aby mohli vyklíčiť a ďalej rásť. Prvé cca 3 až 4 týždne sú z tohto pohľadu najdôležitejšie. Klíčiace semená i spóry húb sú citlivé na sucho, pravidelná zálievka bude preto potrebná. Po zapojení trávneho porastu ale čoskoro sami spoznáte rozdiel medzi trávnikom s mykorhíznymi hubami a bez nich. Trávnik bude zvládať suché počasie lepšie a zostávať sviežo zelený. A to je presne to, po čom každý trávnikár túži!