Doprava zadarmo od 120 €

Ako založiť vresovisko

Rozohrajte záhradu aj balkón farbami, založte si vresoviská

Bres, suchotinka, chvojčina alebo hnidavec. To všetko sú ľudové názvy pre vres obyčajný, ktorý je pôvodným európskym druhom. Nájdete ho predovšetkým naprieč celou Európou, ale farebné trsy vresu môžete stretnúť aj až v Turecku alebo na Sibíri. Aby tento nízky krík krásne rástol a vydržal vám dlhšie ako jednu sezónu, je nutné dať mu potrebnú starostlivosť.

Jeseň priamo nahráva pestovanie vresov vo všetkých farebných kultivaroch vyšľachtených z jeho pôvodnej sýto ružovej formy. Rôzne druhy navyše vykvitajú v rôznom období, a tak si vresoviská môžete osadiť tak, aby vám hralo farbami počas väčšiny roka. Ktoré druhy zvoliť?

Vresy (Calluna) a vresovce (Erica) sa od seba líšia hlavne tvarom listov a kvetov. Listy vresov sú menšie a plochejšie a kvety majú kalich, ktorý po odkvitnutí neopadáva a je dlhší ako koruna. Listy vresovcov sú naopak ihlicovitého tvaru a kvety skôr súdkovité. Vresy vykvitajú medzi augustom a októbrom, vresovce potom podľa druhu kvitnú od jari až do zimy.

Prekrásnu hru farieb vám v sezóne vytvoria napríklad kultivary Beoley Gold (biele kvety, žlté olistenie), Crimson Sunset (fialové kvety, svetlo žlté olistenie), Marleen (červenobiele kvety, nakvitá postupne a kvitne dlho), Ronald Haagen (svetlo fialové kvety, olistenie), White Lawn (plazivý vres s bielymi jednoduchými kvetmi).

Kam s ním?

Pri vhodnej starostlivosti vám vres môže vydržať aj viac ako desať rokov. Už pri nákupe však skontrolujte stav rastliny. Rastlina má tendenciu k vyhoľovaniu vetvičiek, ak nie sú priebežne zastrihované. Vyberajte teda kríky, ktoré sú olistené aj vo vnútri trsu, aby vyzerali dlho pekne. Vresy a vresovce vám časom vytvoria pestrý koberec pod stromami a ďalšími kríkmi v záhrade. Skvele sa dopĺňajú napríklad s rododendronmi alebo azalkami.

Pre výsadbu zvoľte svetlejšie až polotienisté stanovište, avšak nie tieň, ktorý neprospieva kvetenstvu. Stavte ideálne v priebehu jesenných mesiacov, ktoré rastline sľubujú najlepšiu klímu a vlhkosť. Jednotlivým rastlinám doprajte priestor – vsádzajte ich 20–30 centimetrov od seba. Zhruba do štyroch rokov podľa podmienok sa krásne rozrastú a prepoja.

Pôdu na výsadbu voľte dobre priepustnú, výživnú a predovšetkým kyslú (pH 5,5–6). Vhodný substrát pre vresy zakúpite najlepšie už rovno namiešaný v záhradníctve. Aby ste podporili budúci zdravý rast rastlín na stanovišti, treba myslieť aj na ich ďalšiu výživu. Tú vám zaistí náš prírodný prípravok RHODOVIT®, ktorý je určený výhradne na ošetrenie všetkých vresovcovitých rastlín vrátane rododendronov, azaliek alebo napríklad čučoriedok. Pomáha prepojiť ekosystém rastliny s prirodzenými pôdnymi mykorhíznymi hubami, a posilniť tak koreňový systém pre lepšie čerpanie živín a rast.

RHODOVIT® aplikujte tesne pred výsadbou do vody v požadovanom pomere podľa veľkosti a počtu rastlín (100 g balenia vám vystačí zhruba na 30 menších sadeníc vresov). Získate kašovitú zmes, do ktorej na chvíľu namočíte korene rastliny, než ich umiestnite do hliny a zasypete. Prípadne môžete ošetriť už zasadené vyrastené rastliny vyhĺbením niekoľkých jamiek v hline, ktoré budú dostatočne hlboké, aby priviedli zmes až ku koreňom.

Po výsadbe vresoviská dôkladne zalejte vodou a hlinu zakryte vrstvou drvenej kôry, ktorá zníži odparovanie vody a zároveň ochráni rastlinu pred mrazmi. Ak chcete pestovať vresy v kvetináči, môžete ich nechať vonku po celú zimu, najlepšie hneď na parapete. Pri obleve začnite s miernou zálievkou a na jar vresy zostrihajte zhruba o tretinu. Zdrevnatené staršie vetvy však nechajte byť, už by znova neobrostli.

Vedeli ste, že...?

...môžete ochutnať vresový med?

Má veľmi špecifickú chuť, vôňu chlebového kvásku a tmavo jantárovú až červenohnedú farbu. Je veľmi hutný a pomerne unikátny. Práve hustejšia konzistencia vresového nektáru však zanáša organizmus včiel, čo môže bez zvýšenej starostlivosti včelárov viesť až k úhynu celého včelstva.

...vres sa využíval namiesto chmeľu pri varení piva?

V stredoveku sa pivo bežne varilo bez chmeľu. Namiesto neho sa používali rôzne byliny vrátane vresu, ktoré pivu dodávali typickú horkosť a zároveň zaujímavú bylinnú chuť. Dodnes niektoré pivovary varia bylinné pivá, ktoré sa nazýva gruit.

...vres podporuje vaše zdravie?

Ako liečivá bylina sa používa len pôvodný druh vresu, nie jeho farebné kultivary. Dokáže napríklad zmierňovať priebeh angíny, je odporúčaný ako vhodný doplnok pri liečbe srdcových ochorení a podpore kardiovaskulárneho systému. Napomáha zároveň správnej funkcii tráviacej sústavy.

...z vresových kvetov si môžete uvariť čaj?

Čaj z nasušených kvetov vresu obyčajného má veľmi príjemnú sladkastú chuť. Pokiaľ ho chcete ochutnať, použite 1,5 g sušených kvetov na 250 ml horúcej vody. Popíjajte ho dlhodobo trikrát denne, a posilníte tak váš organizmus a imunitu.