Doprava zadarmo od 120 €

Vo februári začína kolotoč záhradných prác

Do hlavnej pestovateľskej sezóny síce ešte nejaký ten čas zostáva, ale práve teraz by ste mali vyraziť do záhradných centier vybrať si z ponuky semienok a ďalších pestovateľských potrieb. Neskôr by totiž ponuka mohla byť značne prebratá. Viete, čo budete tento rok pestovať a čo vás na záhrade vôbec čaká? Prečítajte si pár tipov, čo môžete vo februári podniknúť, pokiaľ vás už svrbia vaše záhradnícke prsty.

Nachystajte pôdu

Záhony, ktoré zryté cez zimu čakali na novú sezónu už len ľahko nakyprite hrabľami. Ak niektoré z nich zostali dlhšie úhorom, zrýľujte ich a odburiňte. V oboch prípadoch nechajte dva, tri týždne pôdu zľahnúť, kým do nej budete čokoľvek sadiť. Čerstvo zryté záhony horšie rozvádzajú vodu kvôli množstvu vzduchových vreciek v pôde. Záhony určené pre hlúbovú zeleninu posypte páleným vápnom ako prevenciu proti koreňovým nádorom.

Ak sa chystáte na jar sadiť aj nové stromčeky a kríky, vykopte vo februári jamy, ktoré nechajte do sadiva zvetrať. Nezabudnite si na to podľa druhu rastliny dokúpiť prípravok Symbivit alebo Ectovit, ktorý tesne pred výsadbou aplikujte podľa priloženého návodu do jám, aby ste maximálne podporili prekorenenie a prirodzený rast vašej zelene.

Odkryte zimnú ochranu

Pokiaľ už nehrozia veľké mrazy, odkryte na záhonoch trvaliek ochrannú vrstvu (prípadne prehádžte a znovu kvôli hroziacim prízemným mrazíkom prikryte). Mnoho záhradníkov necháva pokrývku príliš dlho ležať, teplé lúče slnka však spôsobia, že sa hlina potom zaparuje a plesniví. Pôdu prehrabávajte radšej jemne rukami, aby ste nepoškodili prípadné cibuľky, ktoré sa pod povrchom môžu ukrývať. Napríklad snežienky alebo sasanky sú vítaným poslom nadchádzajúcej jari, ktoré môžu začať nakvitať už vo februári. Trvalkám a dvojročkám zase ľahko prihrňte pôdu ku krčkom a korienkom. Koncom mesiaca zároveň môžete záhony pripravené na novú výsadbu prekryť tmavou fóliou, ktorá pôdu prehreje.

Začnite so zálievkou

Pokiaľ vonku nemrzne a teploty sa dlhodobo držia nad nulou, je potrebné rastliny začať postupne viac zalievať, a nielen tie v kvetináčoch. Rastliny sa s teplejšími slnečnými lúčmi prebúdzajú a pokiaľ bola zima mierna a neprší, zostávajú stále v pohotovosti a vodu potrebujú. Najprv dobre prelejte veľkolisté rastliny, ktoré vodu rýchlejšie odparujú. Rastliny s tuhšími a menšími lístkami sú odolnejšie a hospodária s vodou skromnejšie.

Vedeli ste, že mykorhizné prostriedky pomáhajú rastlinám pri správnej aplikácii dlhodobo efektívnejšie hospodáriť s vodou, tým pádom jej potom potrebujú menej, a pritom lepšie prospievajú? V prípade suchších pôd je možné použiť výrobok Plantasorb, ktorý zlepší vodné hospodárstvo rastliny.

Vysaďte do skleníka

V januárovom článku sme si v teple domova chystali semienka niektorých druhov zeleniny. Teraz by sme už mali mať za oknami zdravé sadeničky, ktoré môžeme začať prepichovať. Vo vykurovanom skleníku môžeme vysadiť šalát, šalátové uhorky, papriky alebo kaleráby a do pareniska zase otužilejšiu zeleninu, napríklad reďkovky. Pokiaľ ste tak neurobili už pri výseve, použite pri vysádzaní sadeničiek prostriedok Symbivit Zelenina, ktorý vopred nasypete na dno každej výsadbovej jamky a zapravíte do substrátu.

Prerezajte vetvy

Ak nemrzne, môžete prerezať kríky ríbezlí a egrešov. Prerezajte aj ovocné stromčeky a odstráňte z nich starú borku. Stromčeky v dobe nalievania púčikov ošetrite fungicídmi – najneskôr tak urobte tesne pred nalievaním terminálnych púčikov pred rašením. Všeobecne sa odporúča ošetrovať stromčeky vtedy, keď teplota vzduchu dosahuje už niekoľkokrát po sebe 7–9 °C.

Presaďte trvalky

Pokiaľ pestujete fuchsie, začínajú v tomto období pomaly pučať. Zostrihnite ich zhruba na jednu tretinu výšky. Hľuznaté okrasné rastliny, ktoré zimovali nasucho alebo v rašeline, pretrieďte, stavte do kvetináčov s čerstvým substrátom doplneným o kompost, zalejte a umiestnite ich na svetlé miesto s teplotou okolo 20 stupňov – ideálna bude nevykurovaná chodba. Hľuzy začnú koreniť. Pokiaľ by však začali rýchlo rásť aj lístky, je dobré teplotu zase trochu znížiť.

Aby vám aj tento rok kvety hojne a dlho kvitli, je vhodné ich starostlivosť podporiť prostriedkom Symbivit Kvet pre ekologické pestovanie balkónových a kvetináčových rastlín. Zvýši ich odolnosť voči zmene podmienok, ako je teplota alebo zálievka, a okrem iného podporí aj sýtosť kvetov. Okolo každej vyrastenej rastliny urobte 2–4 diery, do ktorých aplikujete 30 až 45 g prípravku. Prípravok je ideálny predovšetkým pre muškáty, verbeny, petúnie, surfínie, fuchsie, lobelky, ale aj okrasné popínavé rastliny a mnoho ďalších.

Vysejte semienka

Okolo polovice februára si môžete v teple domova predklíčiť napríklad brokolicu, baklažány, raný šalát alebo zeler. Vysiať môžete aj okrasné rastliny, napríklad papuľky, plamienky, lobelky, ale aj petúnie alebo muškáty, ktoré klíčia pomerne dlho. Vďačnou rastlinkou pestovanou zo semien je aj georgína alias dahlia, ktorá je síce letnička, zato vám vydrží pekne kvitnúť cez celé leto. Semienka na urýchlenie klíčenia namočte aspoň na pár hodín vo vlažnej vode. Misky so semienkami ponechajte na svetle blízko okna a udržujte stálu izbovú teplotu. Tiež pri presádzaní urastených sadeničiek môžete využiť Symbivit Kvet, ktorý aplikujte v dávke 60 g do súvislej vrstvy zeminy v kvetináči a mierne zapravte do substrátu pred vysadením rastliny.

Zahradničeniu zdar!