Doprava zadarmo od 120 €

Výsevný kalendár- január

Január je mesiac, kde treba vytiahnuť škatuľu so semienkami a urobiť v nich poriadnu inventúru. A pustiť sa postupne do predpestovania jednotlivých rastliniek.

Leňošenie v januári rozhodne neplatí pre záhradkárov. Kto si chce vypestovať vlastné papriky, petúnie, muškáty či zeler, ten v januári vyrazí nakúpiť všetko na predpestovanie a musí sa pustiť do práce.

S pestovaním sa začína už v januári

Neotáľajte a v januári urobte inventúru svojej sadby. Prejdite si semienka, ktoré vám ostali z predchádzajúcich sezón, tie po dátume spotreby nekompromisne vyhoďte. Nevyklíčia. Len máloktoré rastlinky sa môžu pochváliť dlhou životnosťou semienok. Majú ju napríklad paradajky. Pripravte si nákupný zoznam, čo potrebujete dokúpiť, a nakúpte nové semená.

Urobte si tiež harmonogram výsevu. Určite sa to oplatí a nestane sa vám, že na niečo zabudnete. Každá rastlinka navyše potrebuje vysievať v inom období. Niektoré predpestovávame, iné rýchlime v skleníkoch, fóliovníkoch a pareniskách, ďalšie vysievame do voľnej pôdy. Určite je dôležité poznať predovšetkým niektoré dáta na výsevy.

Najdôležitejšie dáta pre výsevy obľúbených rastlín

Prečo pestovať vlastné sadenice?

Vlastné sadenice nám umožnia vypestovať si sadivo lacnejšie. Máme možnosť viac experimentovať s odrodami. Sortiment semienok je vždy širší, než predpestovaných sadeníc. Pokiaľ navyše máme veľkú záhradu a veľký dom, potrebujeme rastlín skutočne veľa. Zo semien si jednoducho vypestujeme trvalky aj balkónovky.

Na výsevnom substráte záleží

Semená sa pred výsadbou odporúča máčať vo vlažnej vode. Lepšie klíči. Robte to len pri väčších semienkach od veľkosti semienok papriky či paradajky. Nemáčajte tiež peletované semená (v peletkách sa predávajú napríklad semená petúnií, aby sa ľahšie vysievali).

Semená je možné vysievať do výsevných misiek s výsevným substrátom, do rašelinových tabliet (jiffy), využiť je možné perlit aj vermikulit. Následne, akonáhle sa na rastlinke objavia prvé klíčne lístky, pikýrujeme (rozsádzanie malých priesad) do kvalitného záhradného substrátu (čo si ale nepleťme s bežnou záhradnou pôdou). Veľké semená tekvíc, ale aj uhorky, možno vysievať priamo do záhradného substrátu. Už ich nepikýrujeme. Pri výseve je nutné zaistiť, aby bol substrát sterilný, prostý škodcov a plesní. Domáci substrát, konkrétne záhradná pôda, vhodná nie je. Rovnako nie je vhodný substrát, v ktorom sme pestovali vlani. Môže obsahovať choroboplodné zárodky, škodcov i plesne. Obsahuje tiež zvyšky z hnojenia a je tzv. zasolený.

Pre maximálny efekt a podporu klíčivosti odporúčame do substrátu aplikovať ekologický prípravok Symbivit Tric – zapravte ho plošne asi 3 cm pod povrch pred siatím, a to v dávke 150 g/m². Prípravok môžete tiež priamo zmiešať so substrátom v pomere 1,5 : 100 - nebojte sa, semienka nemožno týmto prírodným prípravkom predávkovať. Vyššia dávka skôr podporí lepší rozvoj prirodzenej mykorhizy a zaistí budúcu lepšiu výnosnosť i chuťové vlastnosti zeleniny. Tento produkt obsahuje okrem mykorhíznych húb aj mykoparazitickú špongiu Trichoderma harcianum. Jedinou aplikáciou tak získate nielen huby na rozšírenie koreňového systému rastlín, ale aj pomocníka na elimináciu škodlivých koreňových patogénov, nachádzajúcich sa v pôde.