Doprava zadarmo od 120 €

Záhrada v marci

Staré české príslovie síce hovorí, že „Březen za kamna vlezem“, ale takému záhradníkovi by sa jeho záhradka pekne poďakovala. Spala od jesene a teraz si žiada riadne ošetrenie vo všetkých svojich častiach. Marec znamená, že je čas pustiť sa do prác na našich záhradkách. Zrekapitulujeme si preto, čo by sme mali v tejto dobe urobiť.

Zeleninová záhrada

Je čas na pestovanie rýchlenej a ranej zeleniny pod zakrytými záhonmi a v skleníčkoch systémom zmiešaných kultúr. Napríklad medzi rady šalátov vysejeme reďkovku, ktorú zožneme, kým šaláty vyrastú. Na predpestovanie vysievame chúlostivejšie zeleniny: cukety, patizóny, paradajky, uhorky, karfioly. Na záhony voľne vysievame otužilejšie druhy zeleniny.

V prípade pestovania zo semienok

Semienka na urýchlenie klíčenia namočte aspoň na pár hodín do vlažnej vody. Misky so semienkami ponechajte na svetle, blízko okna a udržujte stálu izbovú teplotu. Do pripraveného substrátu aplikujte mykorhizný prípravok. Mykorhízne huby v pôde vytvára hustú sieť vlákien, ktorá sa napoja na korene vašich rastlín. Vďaka tomu získajú rastliny oveľa viac živín (napr. fosfor) a vody ako rastliny bez mykorhizy. Na oplátku huba dostáva uhlíkaté látky z fotosyntézy rastlín.

Rastliny, ktorých korene prosperujú zo sietí mykorhíznych húb, sú zdravšie a vitálnejšie. Zvyšuje sa ich odolnosť voči patogénom, nedostatku vody či stresu z presadenia. Optimálne vyživované rastliny majú bohaté kvety a množstvo plodov. Dostatok živín a ideálne hospodárenie s vodou má vplyv aj na lepšie chuťové vlastnosti plodov.

Podhubie mykorhíznych húb, rozvinuté na koreňovom systéme, zvyšuje tiež stabilitu pôdy a zabraňuje jej erózii a púta uhlík v pôde.

Podľa druhu vysievanej rastliny si vyberte produkt z radu Symbivit, ktorý mierne zapravte do substrátu pred vysadením rastliny. Nezabudnite tiež pridať organické hnojivo Conavit, s postupným uvoľňovaním živín.

A čo že budeme vysievať a sadiť?

Marcové upratovanie

V marci naše záhrady pozvoľna ožívajú, na stromoch vyrážajú púčiky, niektoré rastliny už rozkvitajú a iné vyžadujú našu starostlivosť. S naším zoznamom jarných marcových prác na nič nezabudnete.

Ošetrenie stromov a rastlín

Zahradničeniu zdar!