Doprava zadarmo od 120 €

Základné pravidlá pre výsadbu stromov a kríkov na jeseň

Mnoho záhradníkov plánuje výsadbu až na jar, jeseň je však pre rad rastlín vhodnejším obdobím. Vytiahnite rukavice, motyky, rýle. Na sadenie ovocných drevín pripraviť! Poradíme vám, ako na to aj čoho sa vyvarovať.

Jesenné sadenice ovocných stromov lepšie hospodária so závlahou

V priebehu októbra býva pôda stále dostatočne prehriata, aby v nej čerstvo vysadené ovocné stromčeky (napríklad jablone alebo hrušky) dokázali dobre prekoreniť. Pri jesennej výsadbe sadenice navyše dokážu lepšie hospodáriť so zimnou a neskôr aj jarnou zálievkou. Nemusíte sa preto tak obávať zaschnutia koreňov, ktoré naopak hrozia v priebehu teplej a suchej jari.

5 pravidiel jesennej výsadby ovocných stromov:

Tip pre mladé sadeničky:

Vhodnou podporou mykorhizy pomôžete stromčekom lepšie sa prispôsobiť prostrediu a prepojiť sa s ekosystémom vašej záhrady bez toho, aby títo nováčikovia medzi „veteránmi“ strádali. Je to veľmi dôležité, ak chcete ďalšie roky ťažiť z kvalitnej úrody a nepozerať sa len na olistené vetvičky s pár nevzhľadnými plodmi. Pred výsadbou do jamy pre stromček nasypte podľa videonávodu dávku prostriedku Symbivit, ktorý obsahuje mykorhizné huby schopné sa napojiť na koreňovú sieť vašich stromov a pomôcť im efektívne čerpať živiny z pôdy po celú dobu života. Zároveň podporuje lepšiu tvorbu kvetov, a teda aj plodov pre väčšiu výnosnosť.

Ovocné kríky vysadené pred zimou získajú väčšiu odolnosť

Dosiahnuť kríky obsypané šťavnatými plodmi nie je len tak. Pokiaľ ale začnete teraz, pomôžete im lepšie sa adaptovať a získať odolnosť. Na jeseň je vhodné sadiť predovšetkým čučoriedku, ríbezle alebo egreše.

5 pravidiel jesennej výsadby ovocných kríkov:

Tip pre čučoriedku:

Výsadbovú jamu môžete na zlepšenie kyslosti pôdy obložiť kôrou alebo drevom z ihličnanov (ideálne borovice). Následne aplikujte podľa videonávododu prostriedok Rhodovit, ktorý vám zaistí bohatú úrodu po celú sezónu a po zasypaní substrátom ešte okolie kríka posypte mulčom – to môžete urobiť aj pri ďalších ovocných kríkoch. Pôdu ochráni pred silnejšími mrazíkmi.

S týmito ovocnými drevinami počkajte do jari

Hoci väčšine ovocných drevín prospieva jesenná výsadba, s týmito druhmi počkajte pri sadení až na jar:

broskyne, marhule, mandľovníka a ďalšie na teplotu náchylnejšie kôstkoviny, slivky, čerešne, višne môžete sadiť už na jeseň, niektorí záhradkári však nedajú dopustiť na jarnú výsadbu, stromy s veľkým koreňovým balom.